WordPress is als CMS is verreweg het populairste CMS. Het is gratis te installeren, SEO-vriendelijk en meer, met een eenvoudige interface en een breed scala aan plug-ins en thema’s.
CMS-en (Content Management Systemen) worden meestal omschreven als de software die wordt gebruikt om (online) inhoud te bewerken, beheren en wijzigen. In het algemeen worden CMS-en gebruikt om websites inhoudelijk te beheren. Webpagina’s worden normaal gesproken geschreven in verschillende programmeertalen zoals HTML, JavaScript, PHP of CSS. CMS-platforms maken het gemakkelijker om een website te beheren zonder codes te schrijven. Tenzij je op zoek bent naar een ontwikkelaarsvriendelijk CMS, wat betekent dat je al volledige controle hebt over programmeertalen. Enkele van de bekendste CMS’en zijn WordPress, Joomla, Shopify, Drupal, Squarespace, Oracle, enz.
Waarom is WordPress CMS een betere keuze is in vergelijking met andere CMS-en.
WordPress.org, niet te verwarren met WordPress.com, is het meest populaire CMS ter wereld, dat door meer dan 30% van de websites op internet wordt gebruikt. WordPress, gelanceerd in 2003, is een gratis open-source CMS dat oorspronkelijk is ontworpen als blogplatform, maar tegenwoordig wordt gebruikt door allerlei websites en online winkels. Gebaseerd op PHP en met een MySQL-database, biedt het een heleboel mogelijkheden om inhoud, afbeeldingen, video’s, enz. te publiceren op websites en blogs. WordPress CMS vereist niets meer dan een domein en een hostingpakket dat WordPress CMS ondersteund, om webpagina’s kunnen maken en publiceren. Het wordt gebruikt door meer dan 60 miljoen websites, waaronder 33,6% van de top 10 miljoen websites vanaf april 2019. Het domineert daarmee de CMS-markt met een marktaandeel van ca. 60%.
WordPress moet worden geïnstalleerd op een webserver. De meeste Nederlandse hostingproviders bieden hiervoor een automatische installatietool (installatron) zodat dit eenvoudig gedaan kan worden. Verder staat op de WordPress-website (WordPress.com) een uitgebreide installatiehandleiding met schermafbeeldingen van elke stap die genomen moet worden.
WordPress CMS lijkt in de meeste opzichten een slimmere keuze dan andere CMS-en, maar ik ga vijf van de belangrijkste redenen noemen waarom het een betere keuze is.
1 Gebruikersvriendelijk
Je hebt een CMS nodig waarmee je eenvoudig inhoud kunt maken en beheren. Het moet makkelijk, duidelijk en snel zijn om wijzigingen aan je website aan te brengen voordat je deze online publiceert. WordPress is in dit opzicht buitengewoon makkelijk en flexibel. Je hebt geen professionele programmeur nodig om regelmatige de updates uit te voeren. WordPress CMS is tegenwoordig veel meer dan alleen een blogplatform. WordPress heeft een enorm bereik, het kan worden gebruikt bij het opzetten van een e-commerce-winkel of om een heel ander sociaal netwerk op te bouwen.
Het heeft een multifunctioneel dashboard dat door iedereen te begrijpen is, ook zonder enige programmeerkennis. Met zelfs maar de minste kennis van WordPress CMS kun je binnen 20-30 minuten het systeem begrijpen. Mensen zeggen vaak dat als je eenmaal de functies onder de knie hebt, WordPress net zo eenvoudig is als het schrijven van je inhoud in een Word-document. Daarnaast wordt WordPress door het team in 169 verschillende talen vertaald, zodat je ook gemakkelijk een meertalige site kunt maken met plug-ins.
De gebruikers van de site hebben blogs, forums, video’s, verschillende seminars, webinars en boeken gemaakt, waarin verschillende aspecten van WordPress.com worden belicht en een groot aantal mensen erover heeft kunnen leren. Bovendien biedt zelfs WordPress.com officiële ondersteuning aan consumenten. Iemand met een betaald WordPress.com-abonnement heeft toegang tot 24/5 live chat-ondersteuning. WordPress.com heeft een enorme community die het pad soepeler maakt, omdat er meestal met één klik onmiddellijke oplossingen beschikbaar zijn.
2 Beveiliging en controle
WordPress CMS is over het algemeen een veilig en goed beveiligd platform. Maar net als elke andere site op internet is een website die met WordPress is gemaakt ook vatbaar voor kwaadwillende aanvallen van hackers en malware. Gelukkig voor jou stelt WordPress zijn klanten in staat om de beveiliging van de site eenvoudig te verbeteren door middel van functies zoals wachtwoordbeveiliging voor mappen. Door de site up-to-date te houden, worden de potentiële beveiligingsrisico’s bestreden en worden de bugs opgelost. Het is vrij eenvoudig om een SSL-certificaat op WordPress-sites in te schakelen, zodat u een cryptografische sleutel aan de gegevens van een organisatie kunt koppelen. Dit activeert het hangslot, het HTTPS-protocol en maakt het mogelijk om beveiligde verbindingen te gebruiken.
WordPress CMS stelt de site-eigenaar ook in staat om te kiezen wat en hoeveel gegevens ze willen delen. Sommigen willen bijvoorbeeld een privépagina voor hun specifieke klanten en een openbare pagina voor iemand anders. Door plug-ins en add-ons toe te voegen, kunnen eigenaren ongewenste opmerkingen filteren en verwijderen, waardoor de site spamvrij te houden is.
Bij andere sites heb je niet het volledige eigendom van je site en de inhoud ervan, maar bij WordPress ben je eigenaar van de inhoud en geüploade bestanden en kun je ze ook gemakkelijk naar andere hostingplatformen verplaatsen. Met sites zoals Wix, Shopify of Squarespace die niet open source zijn, zit je vast aan alles wat de host je biedt en is er niet veel vrijheid. Maar omdat WordPress gratis en open-source is, heb je de vrijheid om hostingpartijen te kiezen en te testen en daarna te gaan voor jouw keuze. Bovendien heb je ook de vrijheid om geld met je website te verdienen op de manier zoals jij wilt.
Een van de beste dingen van WordPress CMS zijn de machtigingen of gebruikersrollen. Als je de site als beheerder zou runnen, krijgt u toegang tot de bestanden, de plug-ins, SEO en beveiligingstools. Als er redacteuren of schrijvers bij je website betrokken zijn en jij niet wilt dat ze toegang hebben tot iets anders dan de blogposts, dan kunt je ze rollen toewijzen, zoals redacteur of bijdrager. Daarna kan een redacteur de berichten bewerken en publiceren, terwijl de bijdragers vervolgens de berichten kunnen schrijven maar ze niet kunnen publiceren.
3 WordPress CMS maatwerk en plug-ins
Zodra WordPress CMS op je server is geïnstalleerd, kunt je ieder aspect van de website aanpassen. Hiermee kan een groot aantal plug-ins voor de site worden gebruikt, wat betekent dat je de functionaliteit van jouw site kunt vergroten en er tegelijkertijd cool uit kunt laten zien, en dat allemaal zonder de basisprincipes van programmeren te kennen. Het ecosysteem van plug-ins is enorm, vergeleken met andere contentmanagementsystemen. Volgens de officiële lijst met plug-ins biedt WordPress CMS alleen al ongeveer 52.000 plug-ins, terwijl de belangrijkste concurrenten zoals Joomla en Drupal respectievelijk slechts ongeveer 8.000 en 39.000 plug-ins aanbieden.
Met al deze plug-ins kunt je werken met SEO, marketing en andere gerelateerde functies van jouw website, affiliate marketing, afbeeldingsgalerijen en nog veel meer. Er zijn zoveel plug-ins, dat je elke dag een nieuwe plug-in zou kunnen ontdekken. De WordPress-bibliotheek bevat meer dan 50.000 plug-ins, waarvan de meeste gratis zijn. De bibliotheek biedt een breed scala aan plug-ins; voor caching, voor forums, om de site spamvrij te maken, voor sociale media. Het installeren ervan duurt een paar minuten en elke plug-in heeft een lijst met functies, de demovideo’s en schermafbeeldingen van hoe het eruit ziet.
WordPress CMS is ook heel eenvoudig uit te breiden. Nadat Google met mobiel-responsieve websites begon, zat WordPress vol met mobielvriendelijke thema’s. Je kunt eenvoudig overschakelen naar nieuwe, betere thema’s om jouw website een frisse look te geven, de klantenondersteuning te vergroten, uit te breiden wat jouw bedrijf te bieden heeft of nieuwe tools nodig te hebben als deze niet beschikbaar zijn via plug-ins. Hoe dan ook, het proces om de thema’s van de WordPress-site te upgraden is meestal eenvoudig zonder dat hiervoor technische professionals nodig zijn.
WordPress CMS biedt al een grote selectie aan vooraf gemaakte thema’s, maar het stelt je ook in staat om thema’s en plug-ins van derden te installeren om de site te personaliseren, zonder veel kennis van codering. Hiermee kunt je kiezen hoeveel inhoud je openbaar wilt maken en hoeveel je privé wilt houden. Met WordPress CMS kunt je ook de inhoud plannen, zodat deze van tevoren kan worden voorbereid en op elk gewenst moment kan worden gepubliceert. WordPress stelt zijn gebruikers ook in staat om aangepaste hashtags toe te voegen en de inhoud te categoriseren, wat de browse-ervaring voor de bezoekers kan verbeteren. Ook je foto’s, video’s, afbeeldingen, enz. kun je eenvoudig uploaden en beheren. WordPress kan multimedia-inhoud in een mum van tijd en met groot gemak insluiten.
Met WordPress CMS kunt u ook al uw favoriete apps van derden gebruiken, zoals uw gewenste betalingsgateways of uw favoriete service voor e-mailmarketing. Men kan ook functies zoals Google Analytics integreren die een site nodig heeft om de site optimaal te laten functioneren. Omdat WordPress zo’n populair platform is, zijn de tools van derden ontwikkeld met WordPress in gedachten.
4 WordPress CMS is SEO-vriendelijk
SEO is een must om verkeer naar je WordPress-site te krijgen en WordPress CMS is goed ontworpen voor zoekmachineoptimalisatie. Het is gemakkelijk om SEO-vriendelijke URL’s te maken en om uw berichten te categoriseren en te taggen, rekening houdend met de SEO. Er zijn ook een aantal SEO-plug-ins die toegankelijk zijn in de bibliotheek van de site.
Er zijn plug-ins zoals Yoast SEO, SEMrush, All in One SEO en meer, waardoor het extreem eenvoudig is om de WordPress-site te optimaliseren, rekening houdend met de SEO en zonder dat er programmeerwerk nodig is. Het enige dat je hoeft te doen, is de basisinstellingen naar jouw wensen in te stellen en de plug-ins doen de rest. Sommige plug-ins analyseren de inhoud, laten je weten hoe effectief de trefwoorden zijn getarget en doen suggesties over wat een betere keuze zou zijn. Zelfs als je niets van SEO weet, kunt je het allemaal aan de plug-ins en hun aanbevelingen overlaten, zodat ze een enorme checklist te genereren die je SEO kan verbeteren. Met dergelijke plug-ins die speciaal voor dit doel zijn ontwikkeld, krijgt je WordPress-site waarschijnlijk een hoge positie in zoekmachines.
Matt Cutts, een bekende software-engineer die eerder bij Google werkte, stelde dat WordPress ongeveer 80 tot 90% van de mechanica van zoekmachineoptimalisatie voor zijn rekening neemt. WordPress wijst automatisch de metabeschrijvingstags in HTML toe en vat nauwkeurig samen waar de pagina over gaat voordat de bezoeker erop klikt. Hierdoor kan de site worden opgenomen in lijsten en stijgt de positie van de site. Een betere ranking levert meer bezoekers op, wat leidt tot meer klanten, wat de winst kan verhogen.
5 Prijsstelling
Sommige CMS-en zijn volledig gratis, sommige vragen een maandelijks bedrag, maar zelfs met de gratis CMS-software moet u vaak extra betalen voor de apps, plug-ins, ontwerpen en extensies van derden. Als je net een nieuw bedrijf begint, wil je de kosten laag houden. Een gratis CMS kan dus veel geld besparen, waardoor je kunt investeren in andere professionele behoeften zoals ontwerp en klantenservice.
WordPress CMS is gratis en open-source software, wat betekent dat de broncode ervan vrij beschikbaar is, kan worden herverdeeld en aangepast aan de vereisten. Omdat de broncode van een open-sourceprogramma door iedereen op internet kan worden gewijzigd, is het ook gratis te downloaden. WordPress kan eenvoudig worden gedownload van WordPress.org, het kan vanaf daar eenvoudig opnieuw worden ontworpen en aangepast. Met een gebruikerstevredenheid van 98% wordt het gerangschikt als een van de meest populaire CMS-en. Het WordPress-team is altijd bezig om de software toegankelijker te maken voor iedereen op internet. Je hebt alleen een domeinnaam nodig die tussen de €10,- en €20,- per jaar kan kosten. Een hostingaccount bij een hostingpartij om WordPress te laten draaien, kost ca. €6,-/ maand.
Bovenstaande redenen hebben je hopelijk in de juiste richting gestuurd m.b.t. de juiste keuze voor het maken van uw allereerste website, zelfs als je geen ervaring hebt als ontwikkelaar. Maar zelfs als je een ontwikkelaar bent, is WordPress nog steeds het beste Content Management Systeem dat er is. Ja, WordPress begon als een blogplatform, maar met de tools, de ontwerpen en de kracht die het zijn klanten biedt, is het meer geworden dan alleen een blogplatform.
Er moet een reden zijn dat 62 van de 100 snelst groeiende bedrijven in de VS WordPress gebruiken. WordPress CMS heeft een volledige showcase van hun klanten en merken zoals Sony Music, Reuters, Harvard University, Mercedes Benz, BBC, zelfs Beyoncé en Obama gebruiken WordPress om hun sites te hosten.
Of het nu gaat om een nieuwsportaal, een onroerend goed website, een e-commercewinkel, een e-learningplatform of een forum, er is een breed scala aan dingen die mogelijk zijn met WordPress CMS. Je kunt WordPress CMS downloden op WordPress.org