Wat is WordPress?

Wat is WordPress? In de basis is WordPress een eenvoudige en populaire manier om een website of blog te maken. WordPress wordt op dit moment voor meer dan 41% van alle websites op internet als basis gebruikt. Meer dan 1 op de 3 websites die je bezoekt, wordt waarschijnlijk aangedreven door WordPress.

Technisch gezien is WordPress een open-source contentmanagementsysteem met een licentie onder GPLv2, wat betekent dat iedereen de WordPress-software gratis kan gebruiken of aanpassen. Een contentmanagementsysteem is een hulpmiddel waarmee je de inhoud (content) van je website kunt beheren zonder dat je iets over programmeren hoeft te weten.

Hiermee maakt WordPress het bouwen van een website voor iedereen toegankelijk, zelfs voor gebruikers die geen ontwikkelaar zijn.

wat is WordPress

WordPress Gutenberg

De manier waarop WordPress-gebruikers inhoud kunnen plaatsen was vanaf het begin in 2003, toen WordPress het levenslicht zag tot aan eind 2018 vrij basic. Er was in de basis 1 contentblok waarin alle inhoud (tekst en afbeeldingen) voor de pagina of het bericht geplaatst konden worden.

Eind 2018 kwan WordPress met een grote update. De Gutenberg editor. Hierin is het mogelijk om meerder contentblokken te maken en dus ook creatiever met de paginaindeling om te gaan. 

Voor professionele gebruikers en websitebouwers kwam deze Gutenberg update echter veel te laat. Via plugins en programmeertechnieken hadden ze het probleem van te weinig contentblokken al veel eerder eerder opgelost.

Ervaring met WordPress.

Vanaf 1995 bouw ik websites en sinds 2011 gebruik ik WordPress. Toen ik Web&Co ben gestart heb ik onderzocht welk CMS het beste als basis kon dienen voor de websites die ik voor mijn klanten wilde gaan bouwen. Op basis van onder andere de structuur en de goede SEO opties heb ik toen gekozen voor WordPress.

De stap die daarna volgde was het bouwen van websites in WordPress met behulp van een maatwerkthema waarin de benodigde mogelijkheden en vormgeving voor die specifieke website zijn geprogrammeerd. 

WordPress veelgestelde vragen

Wat kost WordPress

WordPress is een gratis open-sourceplatform, maar er zijn nog steeds kosten aan verbonden. De belangrijkste kosten van WordPress zijn hosting, (vanaf ca. € 40,-/jaar). Andere veelvoorkomende kosten zijn onder meer domeinen, thema’s en plug-ins. Realistisch gezien kost WordPress tussen € 10,- en € 50,- per maand, hierbij zijn de kosten voor het installeren en instellen niet inbegrepen.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Het belangrijkste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is wie jouw website daadwerkelijk host.

Met WordPress.org host je je eigen site. Dit is het meest flexibel en biedt meer mogelijkheden dan WordPress.com. Om dit te gebruiken moet jij je eigen hosting kiezen. Op WordPress.com wordt alles voor je geregeld (gemakkelijker om te starten, maar minder flexibel en minder mogelijkheden). En dat is het grote verschil.

Tegenwoordig zijn hostingbedrijven zoals Mijndomein of Strato net zo eenvoudig om mee te beginnen als WordPress.com, goedkoper en met meer mogelijkheden.

Bedenk echter wel dat de meeste pakketten bij dit soort hosters bestaan uit ‘shared hosting’. Dat betekent dat er veel meer websites op die platforms gehost worden en jij de webserver dus deelt (shared) met anderen. Dit hoeft voor een eenvoudige website geen probleem te zijn, maar als je een wat zwaardere website gaat maken met bijvoorbeeld een thema dat meer eisen stelt aan de bronnen van de webserver (bijvoorbeeld RAM geheugen, snelheid en hoeveelheid van de opslag) dan is het verstandig om even goed te kijken of de hosting aan je eisen voldoet.

Wil je meer weten over hosting voor WordPress? Neem gerust contact op!

Moet ik een gratis WordPress-thema of een premium-thema gebruiken?

Dat hangt af van je kennis en van je eisen. Het risico van gratis thema’s kan zijn dat ze (te) weinig mogelijkheden hebben of zelfs beveiligingsproblemen kunnen opleveren als ze niet correct zijn gecodeerd. Maar er zijn nog steeds enkele goede opties – lees dus altijd de recensies en onderzoek het thema voordat je het gaat gebruiken. Premium-thema’s zijn over het algemeen gestroomlijnder en hebben meer mogelijkheden dan gratis thema’s, dus als je een professionele website wilt gaan maken is dat meestal een betere optie.

Moet ik betalen voor de hosting van mijn WordPress-website?

Het korte antwoord is: ja! Je kunt jouw site niet online zetten zonder een webhost, dus hostingkosten zijn een noodzakelijke onderdeel van je WordPress website budget. Er zijn talloze hostingproviders, je kunt er ongetwijfeld een vinden die bij jouw behoeften en budget past. Heb je vragen over WordPress-hosting? Ik hoor ze graag van je!

WordPress websites bekijken?

Hieronder enkele projecten die ik in WordPress gerealiseerd heb.

In de portfolio vind je een compleet overzicht

 

Wil je meer weten over WordPress?

Wil je meer weten over WordPress, kijk dan bij de artikelen hieronder.

Direct contact opnemen voor meer info mag altijd natuurlijk!

SSL versleutelde verbinding

SSL versleutelde verbinding

Sommige website gebruiken het al heel lang. Bijvoorbeeld banken en overheidsinstellingen. Het webadres begint met...

AVG-GDPR en je website

AVG-GDPR en je website

Vanaf 25 mei 2018 moet elke organisatie in Europa voldoen aan nieuwe wetgeving om persoonsgegevens te mogen verwerken...

Is jouw wordpress website up-to-date

Is jouw wordpress website up-to-date

Van alle websites wereldwijd, draait 34% op WordPress. Dat is meer dan één-derde val alle websites. Indrukwekkend toch? Iedere maand worden deze WordPress websites door meer dan 400 miljoen mensen bezocht.

WAAROM WEB&CO: Betrokken - Persoonlijke service - Snelle telefonische hulp - Goed bereikbaar