Van alle websites wereldwijd, draait 34% op WordPress (lees meer over WordPress) Dat is meer dan één-derde val alle websites. Indrukwekkend toch? Iedere maand worden deze WordPress websites door meer dan 400 miljoen mensen bezocht.
Met deze aantallen in gedachten zul je begrijpen dat WordPress websites voor hackers (en andere onverlaten) een interessant doel kunnen zijn.
Veilig maken en houden
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om WordPress websites te beveiligen tegen aanvallen en inbraken. Eén van de belangrijkste zaken hierbij is het up-to-date houden van de WordPress software. WordPress komt met enige regelmaat met updates. Sommige om de mogelijkheden verder uit te breiden, of om fouten te verhelpen, maar ook met beveiligings-updates die ‘gaten’ in de software dichtmaken en zo de veiligheid verbeteren.
Naast het updaten van WordPress hebben ook de plug-ins (toegevoegde softwarepakketjes, die als het ware worden ‘ingeplugd’ in het WordPresspakket en speciale functies toevoegen) met enige regelmaat nieuwe versies, die geïnstalleerd moeten worden. Verder heeft het ‘thema’ van de website (Zeg maar het ‘visuele jasje’) ook af en toe een update klaar staan.
Ook deze plug-ins en thema’s brengen soms updates uit waarin lekken en fouten zijn opgelost om zo inbreuk van buiten te voorkomen.
Als je het bijhouden van de updates dan ook nog eens combineert met een back-up van je website, dan kan er eigenlijk weinig mis gaan.
Help mijn website werkt niet na een update!
Als je al eens hebt gekeken in het beheerdersgedeelte van WordPress heb je de knopjes ‘Update installeren’ vast wel eens gezien.
Een open deur toch? Klik en klaar!
In veel gevallen is het inderdaad zo eenvoudig, maar af en toe kunnen nieuwe en oude softwareversies van WordPress, plug-ins en thema’s niet met elkaar overweg en lijkt je hele website verdwenen te zijn. (Maar juist daarvoor had je die back-up gemaakt toch?)
De juiste volgorde
Het up-to-date houden van je website is een kwestie van de juiste volgorde:
- Heb ik een back-up en kan ik die zelf terugplaatsen?
- Heb ik alle wachtwoorden (ook die van de hosting) zodat ik overal bij kan
- Plug-ins updaten
- Website checken of alles werkt
- Thema updaten
- Website checken of alles werkt
- WordPress updaten
- Website checken of alles werkt
- Alles goed gelukt?
- Maak een nieuwe back-up
Heb je bij deze lijst de mogelijke vraagtekens? Dan moet je jezelf afvragen of up-to-date houden van je website wel een klusje is dat je zelf wilt doen. Vooral als je geen goede back-up gemaakt hebt.
Hulp is dichtbij
Gelukkig is hulp dichtbij! Weet je nog die 34% wereldwijde dekking van WordPress websites? Er zijn dus genoeg specialisten te vinden die jouw WordPress website up-to-date kunnen houden en ook die back-upjes kunnen maken.
Maar doet mijn hostingbedrijf dat niet voor me?
Nee. Dat wil zeggen: in de meeste gevallen niet. En daarnaast kennen die hostingbedrijven jouw website niet eens (tenminste de inhoud en de lay-out niet). Als er dus iets mis gaat bij het updaten en je website ziet er ineens anders uit dan de bedoeling is, dan wordt het al lastig voor hen om dat goed te constateren.
Bij sommige hostingbedrijven gaan updates en back-ups automatisch. Op zich prima, zolang alles werkt. Als het niet werkt wordt een back-up teruggedraaid en ben je weer terug bij af.
Up-to-date zonder omkijken
Wil je de boel wel voor elkaar hebben, maar je hier niet mee bezig houden? Dan kan ik je helpen! Net als je maandelijks of jaarlijks betaald voor de hosting en je domeinnaam, kan ook je website up-to-date blijven incl. back-ups in een abonnementsvorm.
Power user of eenvoudige website
En natuurlijk is er verschil te maken tussen websites die de spil van je bedrijf zijn of eenvoudige sites die niemand mist als het even niet werkt. Daarom heb ik verschillende pakketten samengesteld waaruit je kunt kiezen. Je kunt zelf bepalen hoe veilig en up-to-date je de boel wilt houden.
Klik hier om de mogelijkheden te bekijken.